Handmatige Domotica Bediening
Bij de manuele bediening moet er een interactie zijn van een persoon om een gewenste verandering te verkrijgen.
Bij de manuele bediening moet er een interactie zijn van een persoon om een gewenste verandering te verkrijgen.
Een drukknop wordt dikwijls gebruikt voor het schakelen, dimmen en sturen van verlichting of voor de sturing van muziek, rolluiken, garagepoorten en verwarming.
In de uitgebreide Domotica installaties wordt meestal geadviseerd voor de drukknop met tekstvak. Tegenwoordig worden ook de capacitieve “touch” knoppen gebruikt, met een lichte aanraking met uw vinger worden deze bediend, zonder dat er echt gedrukt wordt.
Je kan drukknoppen hebben in allerlei uitvoeringen, gaande van het klassieke design tot het hele strak moderne uitvoeringen. Ook de kleuren en gebruikte materialen zijn aanpasbaar.
Uw domotica installatie kan ook worden bediend met één of meerdere afstandsbedieningen, dikwijls handig voor de tuinverlichting, de garagepoort of voor audio en video toepassingen. We maken hier onderscheid tussen radiofrequente (RF) bedieningen en Infrarood (IR) bedieningen. Ook WiFi (draadloos internet) is mogelijk voor koppelingen met de meer geavanceerde afstandsbedieningen dikwijls met een ingebouwd scherm.
RF bediening:
De signalen worden radio frequent uitgezonden en kunnen vanuit elk punt in de woning of bedrijf geactiveerd worden. Ingeval de woning of het bedrijf groot in omvang is of bestaat uit veel gewapend beton (ijzer) kan het nodig zijn om tussen antennes te plaatsen die het signaal opvangen en doorgeven naar de centrale.
IR bediening:
Hier worden de signalen infra rood uitgezonden. Het is dus nodig dat u zich in de ruimte bevindt waar de IR ontvanger is opgesteld. Het werkt met andere woorden zoals een afstandsbediening van een TV.
IR bediening:
Hier worden de signalen infra rood uitgezonden. Het is dus nodig dat u zich in de ruimte bevindt waar de IR ontvanger is opgesteld. Het werkt met andere woorden zoals een afstandsbediening van een TV.
Een touchscreen is in wezen een computer zonder toetsenbord en muis maar met een aanraak scherm. Beide kunnen worden gebruikt als bediening voor domotica installaties. Ook uw smartphone kan met een WiFi verbinding uw huis bedienen. Het gaat hier dan over visualiseringssoftware, waarbij meestal met met een plattegrond wordt gewerkt. U kan hieruit rechtstreeks één of meerdere lichtpunten sturen, muziek sturen waar u deze wenst en bovendien ook uw gewenste temperaturen instellen voor de verwarming.
Stel: je bent ’s morgens te laat vertrokken en in alle haast vergeten om de lichten uit te doen of de rolluiken te openen, geen probleem stuur even een berichtje naar je Domotica installatie en deze weet wat te doen. Ook je bad laten vollopen of de verwarming aanzetten op een gewenste temperatuur kan via een simpele sms.
Je bent op reis of op werk en je wilt even kijken of alles thuis in orde is. Geen probleem: je logt via een beveiligde internetverbinding in op je Domotica installatie en deze kan je laten zien wie er allemaal heeft aangebeld of dat de verwarming zeker af staat. Verder kan je ook live beelden via webcam’s bekijken of via een plattegrond van je woning nagaan welke toepassingen in gebruik zijn.
Bij de automatische bediening beslist de Domotica installatie zelf of er al dan niet een verandering gebeurt. Hierbij moet u denken aan de volgende sensoren:
Via deze sensoren kun je nagaan of er personen aanwezig zijn en daaraan gekoppeld taken laten uitvoeren zoals lichten aan of uit doen, poorten of hekken open en dicht laten gaan enz.
We kunnen alle weersomstandigheden zoals windsnelheden, regen, zonlicht of lichtintensiteit detecteren. In functie van die metingen kunnen we acties programmeren zoals dakvensters sluiten, rolluiken bedienen, zonwering sturing enz.
Gas, water, rook of brand kunnen automatisch gedetecteerd worden en kunnen zelf de gepaste acties in werking zetten.