Soorten domotica

Domotica is er in diversen maten en soorten. In principe is er voor ieder budget een domotica oplossing. Bij een systeem in het topsegment moet u denken aan 5-10% van de totale prijs van uw woning, maar u heeft ook al een eenvoudig alarmeringsysteem voor enkele tientjes.

Wat zijn de kosten van Domotica?

De kosten van een domotica systeem zijn afhankelijk van een aantal factoren:

  • Kwaliteit van het systeem
  • Bedraad of draadloos netwerk
  • Moment van inbouwen
  • Aantal functies dat wordt ondersteund

In de markt komen globaal drie type oplossingen voor:

Domotica van topklasse

In het topsegment tref je de meest betrouwbare en uitgebreide systemen, zoals die van GIRA, Busch Jeager, Hager en Theben. Deze vaak fraai vormgegeven systemen kenmerken zich door een bedraad netwerk, meestal in combinatie met draadloze bediening. Een bedraad netwerk reageert sneller op commando’s, heeft minder last van storingen en is veel beter beveiligd. Het nadeel ervan is dat er extra bedrading moet worden aangelegd. In een bestaand huis is dat best ingrijpend. Een goed moment voor installatie van een bedraad systeem is tijdens nieuwbouw of een grondige verbouwing.
Het meest gebruikte protocol in het topsegment is KNX. KNX is een open standaard voor huisautomatisering dat door de meeste grote leveranciers in de industrie wordt gebruikt. Dat biedt zekerheid voor de toekomst. Uw systeem blijft uitbreidbaar en mocht een merk onverhoopt verdwijnen, dan zijn er altijd alternatieven beschikbaar. Het installeren van een systeem in het topsegment gebeurt doorgaans alleen door gespecialiseerde installateurs.

Domotica middensegment

De oplossingen in dit segment werken in het algemeen met een basisstation of bridge die draadloos communiceert met de intelligente schakelaars, lampen en andere smartproducten in en om uw huis. Het basisstation wordt verbonden met een wifi-netwerk om het systeem bedienbaar te maken met uw smartphone of tablet, zoals Fibaro. Niet alleen in uw huis, maar ook overal daarbuiten. Populaire draadloze protocollen in dit segment zijn Z-Wave en ZigBee.

Het middensegment is sterk in ontwikkeling. Bijna dagelijks worden er nieuwe slimme apparaten en oplossingen geïntroduceerd. De producten van diverse leveranciers praten echter nog lang niet altijd met elkaar. Dit betekent dat u voor een complete dekking van functies meerdere basisstations nodig hebt en verschillende losstaande apps. Grote partijen als Google, Philips, Apple en Samsung werken volop aan (nieuwe) standaards om alle huishoudelijke apparaten vanuit één oplossing te bedienen. Dit is een enorme concurrentiestrijd. Het einde van die strijd is nog niet in zicht.

Budgetklasse domotica

Aan de onderkant van de markt heb je een aantal goedkope instappakketten. die zien we voornamelijk in de bouwmarkten. Oplossingen waarmee een handige doe-het-zelver zonder al te veel moeite zijn huis beveiligt of zijn wasmachine en verlichting vanuit zijn luie stoel bestuurt. Voor een fractie van de kosten van een professioneel domotica systeem.
Nadeel van deze draadloze systemen is de betrouwbaarheid en beveiliging van het zendprotocol. Een buurman met hetzelfde systeem kan in theorie uw apparatuur bedienen. Al is die kans erg klein. Een ander minpunt is de beperkte uitbreidbaarheid. Dit maakt deze systemen minder toekomstvast.