Veelgestelde vragen

Zit je met vragen over Domotica?
Ben je niet zeker of je wel Domotica wil?
In dit overzicht bundelen we de belangrijkste vragen rond Domotica.

Wat is Domotica?

Domotica is een vrij nieuwe technologie, die geleidelijk aan ingeburgerd raakt. Verlichting, verwarming, koeling, toegangscontrole, beveiliging en het beheer van de huishoudapparaten kunnen tegenwoordig met een centraal elektronisch systeem bediend worden.

wat is domotica Het badwater via gsm laten lopen vanuit de auto mag dan een vaak aangehaald voorbeeld zijn, wat inderdaad ook tot de mogelijkheden behoord. Domotica is veel meer dan dat, meestal onopvallend en werkt op de achtergrond. Daarin zit precies de kracht van Domotica: het is een systeem dat ongemerkt het woon- en leefcomfort verhoogt.

wat is domotica

De term Domotica is een samenvoeging van het Latijnse woord domus (= huis) en elektronica. Strikt genomen betekent Domotica “het sturen van elektrische toestellen of gebruikers door middel van elektronica en informatica”.

In realiteit gaat Domotica verder dan zijn letterlijke betekenis: het is een geïntegreerd systeem dat alle elektrische toestellen in de woning bedient en beheert met als doel een verhoging van het comfort, de flexibiliteit, de communicatie, de veiligheid en het rationeel energiegebruik.

Wat is het verschil tussen Domotica en een klassieke installatie?

Domotica gaat een stapje verder dan een traditionele elektrische installatie waar alle componenten los van elkaar staan.

verschil domotica Een schakelaar bij een klassieke installatie dient maar om dat ene lichtpunt aan- of uit te knippen. Je kan nooit de functie van deze schakelaar wijzigen, tenzij je gaat breken.

verschil-domotica

Bij Domotica is dat anders. Je kan bijvoorbeeld een schakelaar voorzien met verschillende toetsen. Elke toets heeft een eigen functie. Naast bed heb je bijvoorbeeld een paniektoets (die alle verlichting inschakelt), een alles-uit toets (die alle verlichting uitschakelt en zorgt dat alle rolluiken neergelaten zijn) of een sfeer-toets (bv. de sfeer opstaan).

Andere functie
Later kan je diezelfde schakelaars ook een andere functie geven, wat je bij een klassieke installatie nooit meer kan. Een lichtschakelaar kan een schakelaar worden waarmee je de rolluiken bedient. Op die manier kunnen ruimtes ook wijzigen: wat nu een slaapkamer is kan later een bureau voor de kinderen worden.

Meer bedieningsopties
Tot slot heb je ook meer bedieningsmogelijkheden voor de installatie: in plaats van traditionele drukknoppen meer geavanceerde kleurendisplays, terwijl ook bediening vanop afstand mogelijk is (pc, telefoon, sms).

Hoe ziet zo'n Domoticasysteem er uit?

Een Domoticasysteem verzamelt via een busbekabeling – een soort laagspanningscircuit – informatie over allerhande apparatuur die aangesloten is.

Busbekabeling
Op deze busbekabeling zijn de bedieningselementen en andere sensoren zoals bewegingsmelders, thermostaten, raamcontacten, enz. aangesloten. De busbekabeling is gescheiden van het stroomnet. Lichtpunten en stopcontacten worden via de normale leidingen aangesloten op de modules of controllers in de verdeelkast.

hoe-ziet-domoticasysteem-eruit

Centrale besturing
Alle informatie wordt centraal verzameld in een kast waarin (vaak) de centrale eenheid en modules (ook wel actoren of controllers genoemd) zitten. De centrale eenheid controleert de modules en voert op bepaalde inputs of handelingen de gewenste acties uit. Druk je bijvoorbeeld in de woonkamer op de knop ‘sfeer tv-kijken’ dan gaat een signaal via de bus naar de centrale eenheid en modules die dan de verlichting van verschillende lampen gaan aanpassen, en eventueel de tv of home cinema installatie inschakelen of rolluiken neerlaten.

Programmatie nodig
Elke schakelaar en stuurcomponent in de verdeelkast moeten worden geprogrammeerd. Drukknoppen zijn flexibel: een gewone drukknop kan later dimmen of aan/uit schakelen.

Wat kost Domotica?

Een basis Domoticasysteem is niet duur. Een klassiek elektriciteitssysteem neemt ongeveer 3% in van het totale bouwbudget van een woning. Een basis Domoticasysteem neemt slechts 5% in.

domotica kosten Een klassieke elektrische installatie heeft echter het nadeel dat ze vast is. Wil je later de functionaliteiten uitbreiden, dan moet er worden gebroken en extra kabels getrokken worden.

wat kost domotica

Terugverdienen
De investering is in het begin dus iets hoger, maar wordt in de toekomst op verschillende manieren gerecupereerd. Je bespaart op de elektriciteitsfactuur doordat toestellen zoals wasmachine en vaatwasser beter gebruik maken van het nachttarief. Je bespaart op de kosten voor defecten en bovendien zijn de risico’s op brand of diefstal heel wat kleiner geworden.

Hoe meer opties, hoe duurder
De 5% regel geldt voor een basis Domoticasysteem. Wie meer opties wil zoals veel dimbare verlichtingskringen, een audioverdeelsysteem, geïntegreerde videofonie, of lcd-displays in huis, zal daar ook een hogere prijs voor betalen. Domotica biedt uiteraard zonder al die duurdere opties veel comfort en gebruiksgemak.

Vergelijken
Wie zich wil wagen aan prijsvergelijkingen weet best het volgende. Het vergelijken van Domoticasystemen is een moeilijke opgave omdat elk systeem zijn sterke en minder sterke punten heeft. Sommige systemen bieden meer functionaliteiten, andere Domotica-oplossingen hebben meer uitbreidingsmogelijkheden. Er zijn veel Domoticasystemen de laatste jaren van de markt verdwenen, kies dan ook voor een systeem dat toekomstgericht is. KNX is de standaard die alle grote fabrikanten nu gebruiken.

Onthoud ook dit: de kostprijs voor een Domotica-installatie is soms klein in vergelijkingen met de budgetten die besteed worden aan de inrichting van een keuken of badkamer.

Kan ik zelf een Domoticasysteem installeren?

Normaal gezien niet of nauwelijks. Je kan misschien wel een stopcontact leggen, of een bewegingsmelder installeren, maar om deze producten te integreren in een volwaardig Domoticasysteem zul je een beroep moeten doen op een bekwame Domotica specialist.

domotica installatie Bovendien zal het systeem zo in orde moeten zijn met allerlei regel- en wetgeving. Ook keren sommige brandverzekeringspolissen niets uit wanneer er zelf op eigen houtje aan een elektriciteitsinstallatie wordt gewerkt.

zelf-installeren-domotica

Doe-het-zelver
Sinds kort bieden een aantal firma’s op de bouwmarkt doe-het-zelf pakketten aan. Je doet zelf de installatie en kan bij hen terecht voor opleiding of opstarten van de installatie. Dit gaat vaak om basispakketten rond Domotica in de doe-het-zelf kwaliteit.

Domotica specialist
Wil je een geavanceerder systeem dan doe je best een beroep op een specialist die je een project op maat uittekent en uitvoert.

Domotica specialisten of te wel systeem intergrators werken samen met uw of eigen installateurs. Hierbij worden professionele producten van de grote fabrikanten gebruikt. Waarbij de keuze van de producten en of merk uiteraard bij u ligt.

Is Domotica enkel geschikt voor nieuwbouw?

Meer flexibiliteit met Domotica
Bij een klassieke elektrische installatie is het zonder kap- en breekwerk zo goed als onmogelijk om achteraf nog aanpassingen door te voeren. Niet zo bij Domotica.

domotica flexibiliteit Bij een traditionele elektrische installatie vertrekken voedingsdraden vanuit de zekeringkast naar een schakelaar of stopcontact verbonden met een elektrische toepassing (een lamp of stereoketen). Als de installatie uitgevoerd is, kan er nog maar weinig aangepast worden.

flexibiliteit-domotica

Bij Domotica daarentegen stem je de elektrische installatie beter af op de toekomst, veranderingen en wensen zijn makkelijk toe te passen.

Andere functies voor knoppen
Knoppen krijgen eenvoudig een andere functie. De lichtschakelaar voor de keuken wordt opeens een bedieningspunt voor de woonkamer. Vind je een schakelaar met twee knoppen te weinig, dan wijzig je die snel in een schakelaar met zes knoppen.

Eenvoudig uitbreiden
Een Domoticasysteem is eenvoudig uit te breiden, een beetje zoals je een computernetwerk waar je bijkomende computers aansluit.

Starten met de basis
Bij nieuwbouw kan je gerust starten met een standaardinstallatie, en deze later uitbreiden in functie van jouw budget en behoeften. Vandaag schakel je bijvoorbeeld nog de lichten, morgen is het mogelijk ze te dimmen. Als je ouder wordt, en bijvoorbeeld niet meer zo vlot te been bent, is het perfect mogelijk de muurschakelaars te vervangen door een afstandsbediening. Andere oplossingen zijn een bewegingsdetector voor het bedienen van een lamp of het automatisch sluiten van de deuren vanaf een bepaald tijdstip.

Nu alle fabrikanten draadloze schakelaars hebben wordt uitbreiden nog makkelijker, zelfs op plaatsen waar dit voorheen moeilijk was. Veranderingen worden doorgevoerd zonder kap- en breekwerk.

Maar wel vooruitziend zijn
Wie aanvankelijk kiest voor een basis Domotica-installatie en die in de toekomst wil uitbreiden, moet op voorhand al een aantal knopen doorhakken. De woning heeft bijvoorbeeld verschillende zones die eigen behoeften hebben verwaren en/of koelen hebben. Denken we maar aan het woongedeelte, het slaapgedeelte en het sanitair gedeelte. Elk van deze zones zal een eigen circuit en een aparte thermostaat nodig hebben.

Voorzie ook de nodige loze leidingen voor de voeding en de stuurkabels. Als je in de toekomst ook de rolluiken wil aansturen, moet er een extra loze buis naar de rolluiken worden getrokken om de motor te voeden.

Renovatie
Domotica installeren tijdens een renovatieproject is net zo goed mogelijk, Alles hangt er een beetje van af hoeveel er tijdens de renovatie “open” gaat. Daarin verwerk je de leidingen, terwijl je de bedieningsknoppen eventueel draadloos kan aanbrengen op de muren. Deze schakelaars werken dan met batterijen.

Een andere mogelijkheid is het aanleggen van een plintsysteem, dat de kabels wegwerkt achter plinten. Dit biedt het voordeel dat ze altijd goed bereikbaar blijven.

Wat staat er op mijn wensenlijstje?

Domotica: Wat zijn mijn behoeften?
De vragen die je je beslist moet stellen hebben we hier opgesomd. Een grondig antwoord op al deze vragen geeft al een duidelijker beeld van welke richting je uit wilt met je Domotica-installatie.

domotica mogelijkheden Bovendien kan de installateur je zo veel concreter een aanbod doen. Hij vertelt je welke voorzorgen je nu al kan nemen, om later zonder veel extra kosten en kap- en breekwerk het Domotica-systeem te integreren of uit te breiden.

mogelijkheden-domotica

Verlichting

 • Hoeveel lichtkringen wens je te dimmen? Een lichtkring is een verzameling van lichtpunten die gezamenlijk moeten bediend worden.
 • Hoeveel lichtkringen wens je aan en uit te schakelen?
 • Wil ik alle lichten bij het verlaten van de woning kunnen uitschakelen?

Veiligheid

 • Wil je detectoren integreren zoals rookmelders, gasmelders, bewegingsmelders? Of raam- en deurcontacten?
 • Wil je in functie van het weer je huis bepaalde automatisaties laten uitvoeren? Bijvoorbeeld de rolluiken neerlaten of de zonwering ophalen?
  Zou je graag beschikken over een aanwezigheidssimulatie?
 • Wil je beschikken over een paniektoets? Alle lichten worden bijvoorbeeld ingeschakeld en de rolluiken opgehaald.
 • Wil je een alarminstallatie integreren in het systeem?
 • Wens je deur intercom en videofonie te integreren in de woning, eventueel met cameracontrole?

Communicatie

 • Wil je jouw huis van op afstand kunnen controleren?
 • Welke bediening heeft jouw voorkeur? Drukknoppen/schakelaars of liever een lcd-scherm?
 • Of bedien je alles liever vanuit jouw luie zetel via een afstandsbediening?
 • Beheer van het Domoticasysteem: software op de PC of via een centraal aanraakscherm?

Comfort

 • Hoeveel elektrische toestellen moeten aan/uit geschakeld worden? Maak een lijstje van de verschillende toestellen (fornuis, pomp, …).
 • Wil ik de huishoudtoestellen zoals een wasmachine of waterverwarmer pas in werking laten treden als het elektriciteitstarief het gunstigst is?
 • Ga na hoeveel stopcontacten je in en uit wil schakelen?.
 • Welke dingen wil je allemaal automatiseren? Rolluiken, zonwering, gordijnen, garagepoort, …?
  Wens je de verwarming ook via het Domoticasysteem te beheren? En in hoeveel ruimtes?
 • Wil je een audioverdeelsysteem mee opnemen? In welke kamers wil je zoal muziek horen en/of kunnen regelen?.
 • Welk type luidsprekers ga je daarvoor kiezen? (inbouw, in plafond…)
 • Wens ik een multimedianetwerk aan te leggen zodat ik in verschillende kamers kan surfen op het net?
 • Wens je een elektrische ventilator die de badkamer automatisch ventileert na het nemen van een bad of douche?

Zo ziet dat er veel vragen gesteld kunnen worden, als u kiest voor een Domotica installatie. Wij als Domotica specialist helpen u graag bij het beantwoorden van vragen en het begeleiden van uw project.

Wat zijn de bedieningsmogelijkheden bij Domotica?

Bedieningsmogelijkheden bij Domotica
Als gebruiker communiceer je op een bepaalde manier met het Domoticasysteem. Kies daarom best voor een bediening waarmee je uit de voeten kan en die je ligt.

domotica bediening 1 Sommige gebruikers willen dat het systeem zo goed als autonoom werkt, anderen willen dan weer een zekere mate van controle over het systeem behouden.

Gebruiksvriendelijkheid van een Domoticasysteem ligt hem vaak in de manier van interactie: de bediening.

Traditionele drukknoppen
domotica bediening 2 Deze drukknoppen komen bij de meeste mensen vertrouwd over. De (digitale) toetsen kunnen zo geprogrammeerd worden dat een bepaalde actie of functie wordt uitgevoerd. Een druk op de knop volstaat om één of meerdere lichten aan te steken. Met een scenario- of sfeertoets kan je zelfs voorgeprogrammeerde handelingen oproepen.

Aanraakschermen
Met een aanraakscherm heb je nog meer mogelijkheden bij de bediening. Achter een grafisch vormgegeven symbool schuilt een functie, sfeer of scenario. Erg intuïtief te bedienen. De meer geavanceerde schermen hebben bijvoorbeeld een ingebouwde videofoonfunctie, met een echt lcd-scherm waarop je bezoekers ziet. Het neusje van de zalm zijn de grote aanraakschermen, te vergelijken met een lcd-monitor, waarop je de plattegrond of foto’s van de woning ziet. Via duidelijke symbolen bedien je dan de woning.

domotica-bediening-1

domotica-bediening-2

domotica-bediening-aanraakscherm

Bedienen van op afstand
Met dit toestel is men niet meer afhankelijk van de plaats van een fysieke locatie zoals bij een drukknop of ingebouwd scherm. Via de cijfers op de afstandsbediening kan men heel wat functies oproepen. Momenteel zijn er al heel wat geavanceerde afstandsbedieningen op de markt, die een heleboel functies aankunnen.

Een topper momenteel is de bediening van bepaalde Domoticasystemen zoals die via de iPod of iPhone. Integreer je een webserver dan kan je zelfs buiten de woning, via een internetverbinding, het Domoticasysteem bedienen. Denk bijvoorbeeld aan het doorgeven van technische defecten, bezoekers aan de deur, het instellen van verwarming, activeren van het alarmsysteem of het sproeisysteem.

Computer
Wie goed vertrouwd is met een computer, kan ook het hele Domoticasysteem aansturen met de pc. Via het scherm is bediening, programmering en visualisering mogelijk.

Domotica ook voor mij?

Veel kandidaat-bouwers en mensen die gaan renoveren beschouwen Domotica nog niet als een onmisbaar element. Toch gebruikt al iedereen Domotica, wellicht zonder het te beseffen.

domotica voor mij Onder Domotica vallen immers ook de huishoudtoestellen, deurintercom en videofonie, of het beheer van de verwarmingsinstallatie.

domotica-voor-mij

Niet langer een luxe
Domotica is trouwens niet langer een gadget waarmee je bijvoorbeeld via gsm het bad laat vollopen met warm water. Bovendien heb je geen computer meer nodig om het Domoticasysteem te bedienen. Er zijn genoeg intelligente systemen op de markt waarvan de bediening een fluitje van een cent is, net zoals je met een druk op de knop het licht in de woonkamer uitschakelt.

Verhoging comfort
Tot voor kort was Domotica enkel weggelegd voor de kapitaalkrachtige consument, en werd Domotica zo een beetje als statussymbool aanzien. Die periode ligt eigenlijk al een tijdje achter ons. Steeds meer fabrikanten en consumenten zien in dat een makkelijke bediening van licht, audio, video en andere zaken het comfort in de woning kan vergroten. Mits een kleine meerprijs bovenop een gewone elektrische installatie beschik je al over een basis Domoticasysteem.

Loze leidingen
Vaak voorziet de bouwheer een groot budget voor een nieuwbouw – denk maar aan een dure keuken of badkamer – maar wil men besparen op Domotica. Men komt nadien tot het besef dat voor een kleine meerprijs het huis klaar had kunnen zijn voor Domotica.

Een handige en voorlopige oplossing is het leggen van loze leidingen. Als je dus nog niet weet welke toepassingen van Domotica je zal kiezen voorzie je toch best al deze lozebuizen. Informeer je ook al over de verschillende Domoticasystemen die andere vereisten vergen.

Kan ik energie besparen met Domotica?

Met een Domoticasysteem krijg je een beter zicht op het energiegebruik van de woning. Zo kan Domotica verschillende grote toestellen in huis, zoals een boiler, vaatwasmachine of droogautomaat – op het goedkoopste elektriciteitstarief laten werken, tijdens de voordelige daluren.

energie-besparen

Slimmer verwarmen en verlichten
Ruimtes zullen enkel verlicht en verwarmd worden als er effectief iemand aanwezig is. Temperatuursensoren bedienen de verwarming of koeling naargelang het uur van de dag en op basis van aanwezigheid. Zo is een kamer op de ideale temperatuur als dat nodig is, bijvoorbeeld ’s morgens bij het opstaan. Wanneer de kamer niet in gebruik is kan de temperatuur naar een stand-by stand gebracht worden, rekening houdend met eventuele afkoeling- of opwarmperiodes. Door raamcontacten te voorzien kan je de verwarming uitschakelen in een kamer waar een raam open staat.

Bij het verlaten van de woning of ’s nachts kan je een toets indrukken, de alles-uit-toets, die een aantal elektrische apparaten controleert en de woning op het nachtregime instelt. Alle niet-noodzakelijke sluipverbruikers en verlichting worden dan uitgeschakeld.

Ook omgekeerd kunnen mooie besparingen gerealiseerd worden. ’s Nachts kan je bepaalde toestellen via een tijdschakelaar laten opstarten, zodat je geniet van het voordelige nachttarief voor elektriciteit. Het gaat dan om toestellen zoals de wasmachine, droger, vaatwasser of warmwaterboiler.

Je vergeet regelmatig de verlichting uit te schakelen als je de traphal verlaat? Aanwezigheidsdetectoren of -sensoren doven na een tijdje vanzelf de verlichting. Het handige is dat eenzelfde aanwezigheidsdetector verlichting, verwarming, koeling of ventilatie kan aansturen.

Ontdek sluipverbruikers
Je kan sneller sluipverbruikers ontdekken en uitschakelen. De televisie zal ’s nachts niet meer in standby staan. Bovendien kan je overzichtelijk het gebruik weergeven van water, gas, elektriciteit en stookolie.

Verwittigingen bij defect of onderhoud
Een bijkomend voordeel is dat je automatisch kan worden verwittigd wanneer een toestel buiten gebruik is. Of wanneer het tijd is om de ketel te laten onderhouden, of het warmwatertoestel dient ontkalkt te worden.

Hoe regel ik mijn verlichting met Domotica?

Een veel gebruikte toepassing van Domotica is het automatisch regelen van de verlichting. Dankzij de flexibiliteit van Domotica kan je elk lichtscenario snel wijzigen.

Sfeerschepping
Een interessante toepassing van Domotica is het creëren van sferen bij de verlichting. Via een sfeertoets – die een hele reeks opdrachten automatisch en gelijktijdig uitvoert – kan je bijvoorbeeld een romantische sfeer oproepen in de woonkamer. De acties die het systeem moet ondernemen, worden volledig door de bewoner gekozen.

verlichting

Het oproepen van een sfeer verloopt als volgt: bepaalde lichtpunten in de woonkamer worden ingeschakeld en stellen zich op de juiste lichtsterkte in (het zogenaamde dimmen). Zo kan je een ‘home cinema’-sfeer oproepen, een werksfeer, een sfeer voor etentjes en ga zo maar door.

Automatisch verlichten en doven
Wanneer je regelmatig vergeet de verlichting in bepaalde vertrekken uit te schakelen, komt Domotica goed van pas. Aanwezigheidsdetectoren of lichtgevoelige sensoren zorgen ervoor dat de verlichting vanzelf aan en uit gaat als iemand zich in die ruimte bevindt.

Bij slapengaan: verlichting in nachtstand
Wanneer je gaat slapen, kan je met een drukknop naast bed alle verlichting in de woning uitschakelen, met uitzondering van bijvoorbeeld led-verlichting in de nachthal of het toilet, of een lampje op de kinderkamer.

Kan ik een alarmsysteem combineren met Domotica?

Veiligheid is een belangrijke functie die je kan integreren in het Domoticasysteem. Bovendien worden door de opname in een Domoticasysteem nieuwe toepassingen mogelijk.

domotica alarmsysteem Een alarmsysteem werkt volledig onafhankelijk maar door de koppeling met een Domoticasysteem haal je er nog meer uit. Waar een zelfstandig alarmsysteem jezelf (of een alarmcentrale) alarmeert bij inbraak, gaat Domotica verder. Het kan bij alarm bijvoorbeeld meteen alle verlichting inschakelen, en de gordijnen en rolluiken openen.

domotica-alarmsysteem

Van op afstand – via telefoon, gsm of internet – kan je beelden van de bewakingscamera of videofoon bekijken. Zo zou je iemand kunnen binnenlaten in de woning zelfs als je niet thuis bent…

Met Domotica kan je ook doen aan het simuleren van aanwezigheid: doen alsof er iemand thuis is wanneer dit niet het geval is. Op geprogrammeerde tijdstippen gaat de verlichting aan en uit, of worden gordijnen gesloten en rolluik neergelaten.

Je kan ook gebruikmaken van de paniektoets, waarbij alle lichten in de woning worden ingeschakeld. Dit geeft een hoger gevoel van veiligheid.

De veiligheid uit zich op nog verschillende manieren:

 • Technische alarmering
  Naast toegangscontrole is het detecteren en melden van brand, gas- of waterlek, of een onregelmatigheid in het functioneren van bijvoorbeeld de diepvriezer een ander aspect van veiligheid. Het systeem sluit in dergelijke gevallen automatisch de water- of gastoevoer af.
 • Toegangscontrole
  Met Domotica is het mogelijk om een degelijke toegangscontrole met camerabewaking en videofonie uit te werken. Indien gewenst kan er ook uitgebreid worden naar een volledige toegangsautomatisatie van deuren, poorten of hekken.
 • Sturing rolluiken
  Bij het naderen van personen of glasbreuk kunnen bijvoorbeeld de rolluiken neergelaten worden.

Ook een brand meld centrale of rookmelders kunnen aan een Domotica systeem gekoppelde worden, zodat bij alarm bv. de hoofd verlichting in de kamers en bij de trappen op volle sterkte word ingeschakeld zodat er een oriëntatie verlichting ontstaat.

Uiteraard is ook de doormelding naar een gsm mogelijk zodat u direct op de hoogte bent van de alarmering.

Kan ik verwarming en koeling aansturen met Domotica?

Domotica staat perfect in voor het thermisch comfort. We hebben het niet alleen over de verwarmingsapparaten maar ook over de gordijnen, de rolluiken en zonnewering, ventilatie en airconditioning.

Met Domotica kan je al deze apparaten op elkaar en zelfs op de weersomstandigheden afstellen. Enkele voorbeelden zullen hier veel verduidelijken.

Temperatuurregeling per ruimte
Met een Domoticasysteem kan je verschillende verwarmingszones in de woning opnemen. De ketel en/of pomp werkt dan enkel als er kamers moeten verwarmd worden.

klimatisatie

Ook kan de verwarming worden uitgeschakeld wanneer in een ruimte een raam openstaat, of dit nu het gevolg is van een vergetelheid of uit ventilatiewensen. Hiervoor dienen wel raamcontacten geplaatst te worden.

domotica klimatisatie Met behulp van bewegingsdetectoren zal de verwarming een trapje hoger werken wanneer bijvoorbeeld kinderen in de speelkamer aanwezig zijn.

Beschermen tegen oververhitting
Op hete zomerdagen zal het Domoticasysteem tijdig de zonnewering of rolluiken in bijvoorbeeld de slaapkamer neerlaten. Indien je over airconditioning beschikt zal deze ook iets vroeger beginnen werken. Indien het fel regent of waait, zal de zonnewering dan weer opgetrokken worden om schade te voorkomen aan het doek.

Ventilatie
Domotica ventileert eveneens de woning zodat vochtigheid en nare geurtjes op een gezond niveau worden gehouden. Is er te veel vochtigheid in de badkamer dan zal een vochtsensor dit laten weten aan het Domoticasysteem, en de ventilatie een trapje hoger laten schakelen.

Optioneel
De koppeling met klimatisatiesystemen is niet echt noodzakelijk want deze systemen hebben elk hun eigen regelsysteem. Het zorgt wel voor meerwaarden zoals uit bovenstaande voorbeelden blijkt.

Kan ik mijn gordijnen elektrisch bedienen met Domotica?

Niet meer uit de zetel moeten komen om het gordijn te sluiten. Geen last meer met hoge en grote gordijnen in zware stoffen. Gordijnen op elektrische rails zijn de oplossing voor tal van situaties, en bovendien makkelijk combineerbaar met Domotica.

domotica gordijnen De elektrische gordijnrails hadden in het verleden te kampen met een luxe-imago, omdat men ze enkel zag bij grote, luxe hotelketens. Dat is nu al even verleden tijd. In de zorgsector worden ze volop ingezet, met minder werkdruk voor de verplegers en meer autonomie voor de zorgbehoevende als resultaat.

gordijnen

En ook op de particuliere markt stijgt de interesse. In het buitenland is er een grote vraag naar op afstand bedienbare gordijnrails bij thuisbioscopen. En als inbraakpreventie, waarbij de gordijnen op gepaste tijden sluiten, beginnen ze de aandacht te trekken. We overlopen even de mogelijkheden voor de particuliere woning.

Aanwezigheidssimulatie met gordijnen
Aanwezigheidssimulatie is bij Domotica een handig instrument waarmee een inbreker moeilijker kan zien of er iemand thuis is. Op geregelde tijdstippen het licht aan- en uitschakelen is een onderdeel van de oplossing, net zoals rolluiken ’s nachts sluiten en ’s morgens weer openen.

Maar deze maatregelen zijn niet afdoende voor de iets slimmere inbreker die meer voorbereidingen treft. Een belangrijk signaal van aan- of afwezigheid geven de gordijnen. Als die constant open of gesloten zijn, ondanks het inschakelen van veiligheidsverlichting, weet de inbreker vaak al genoeg.

Elektrisch bedienbare gordijnen zijn dan een geschikte oplossing. De Nederlandse firma Goelst is specialist in deze materie. Goelst heeft een uitgebreide collectie aan gordijnrails én de gordijnstoffen die passen bij elk interieur. Het systeem van Goelst heet G-Rail en heeft een unieke eigenschap in vergelijking met andere systemen. Sluit je per ongeluk eens de gordijnen met de hand dan raakt de gordijnrail niet beschadigd.

De gordijnsystemen van Goelst kunnen makkelijk gekoppeld worden aan een Domoticasysteem. Dat maakt tal van interessante toepassingen mogelijk. Door middel van een schemerschakelaar of astronomische klok kan je de gordijnen dan op de geschikte momenten laten openen en sluiten. Bij fel zonlicht kan je ze laten sluiten en zo opwarming in de woonruimtes tegengaan. Bovendien blijven delicate planten of meubels beter beschermd tegen de felle, verblekende zonnestralen.

Home cinema liefhebber
Wie graag een filmpje meepikt en thuis een rasechte thuisbioscoop heeft uitgebouwd, kan zijn gordijnen elektrisch laten bedienen. Kies je bijvoorbeeld de sfeer home cinema, dan doven de lichten naar een lager niveau, schakelt de flatscreen en home cinema installatie in, en schuiven de gordijnen elektrisch voor de ramen. Handig als je geen rolluiken hebt of overdag wil kijken.

De oplossing van Goelst voor al deze problemen bij de particulier heet de G-Rail 6200, een gordijnrail met afstandsbediening. Met een druk op de knop verschuiven de gordijnen. En het kan nog leuker: wie al over een geavanceerde afstandsbediening voor zijn home cinema beschikt, kan hier de functies van de G-Rail naar overbrengen. Zo bedien je met één remote de thuisbioscoop én de gordijnen. De gordijnrail werkt op 24 volt en wordt stekkerklaar geleverd door Goelst.

Moeilijk bereikbare plekken?
Veel van de hedendaagse woningen in Nederland worden met grote glazen wanden en hoge vides getekend. Ongetwijfeld laat dat extra licht de woning binnen, maar het is wel minder praktisch om er gordijnen te hangen en open en dicht te schuiven. Ook hier biedt de G-Rail 6200 oplossingen.

Kan ik mijn audio en video installatie aansturen met Domotica?

Met een multiroom muzieksysteem kan je op iedere plek in huis naar muziek luisteren. Ongeacht waar de muziekinstallatie zich bevindt.

audio-video

domotica audio video Centraal geplaatste muziekbronnen – dat kan gaan om een radiotuner, iPod of muziekserver – kan je in een kamer naar keuze beluisteren en bedienen. Iemand luistert in de woonkamer naar klassieke muziek, terwijl bijvoorbeeld in de keuken of badkamer popmuziek staat te spelen. Ook dezelfde muziek in alle kamers behoort tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld als je een feestje geeft in huis.

Niet zo lang geleden was het enkel mogelijk één muziekbron af te spelen tegelijkertijd, zoals een bepaalde radiozender of cd. Deze manier van audioverdeling in de woning laat niet een persoonlijke muziekbeleving toe. De moderne technologie biedt die keuze wel door verschillende audiostreams naar verschillende kamers te sturen (men spreekt van multisource), hetzij draadloos hetzij via een bekabeld netwerk.

Bekabeld of draadloos
Kort samengevat komt het hierop neer. Bij een bekabelde oplossing krijgt een multiroom versterker doorgaans een centrale plek in de woning. Dat kan een kelder, garage of rek in de woonkamer zijn. Vanuit de versterker vertrekken dan luidsprekerkabels naar de verschillende kamers waar je muziek wenst. De versterker versterkt niet alleen het geluid maar fungeert ook als schakelmatrix die de juiste bron naar de juiste zone stuurt. Lokaal bedien je dan de muziek via een schakelaar in de muur, of een afstandsbediening.

Er zijn ook draadloze oplossingen waarbij de versterkers draadloos een netwerk vormen, en ze in de ruimte zelf een plaats krijgen, zoals het systeem van Sonos. Op deze versterkers sluit je dan de luidsprekers in die kamer aan.

Integratie met Domotica
Naast de bekabelde systemen van merken als Art Sound, Nuvo, Revox of Russound, en draadloze varianten van onder meer Sonos, Philips, Sony en Logitech, bieden ook de Domoticafabrikanten eigen oplossingen aan. Hiermee kan je de multiroom opstelling volledig integreren in het Domoticasysteem. Je kan zelfs verder gaan en ook video gaan verdelen over verschillende kamers in de woning